Standard Time Patterns

Download and print a PDF version of this document:

Classes in Yale College and in the Graduate School of Arts and Sciences must follow these standard time patterns to assure, as far as is possible, that each class is taught in a suitable room. Because the supply of classrooms is limited, some classes will need to be assigned to marginal classrooms in time slots where the demand is great.

Seminars

Seminars meet 150 minutes per week in two 75-minute sessions or 110 or 120 minutes per week in one session. Note that all seminars are understood to be limited enrollment (ordinarily fewer than 25 students).

Competition for rooms is especially keen at these times:

T at 9.25–11.15
MW or TTh at 11.35–12.50
MW or TTh at 2.30–3.45
T or W at 1.30–3.20
M, T, W, or Th at 2.30–4.20 or 2.30–4.30

75-minute sessions may meet using any combination of the following days (column on the left) with the following times (column on the right):

MW   9–10.15
MF 11.35–12.50
TTh 1–2.15
WF 2.30–3.45
  4–5.15

110-minute sessions may meet on the following days at any of the following times:

M, T, W, Th, or F   9.25–11.15
  1.30–3.20
  2.30–4.20
  3.30–5.20
  7–8.50 P.M.

120-minute sessions may meet on the following days at either of the following times:

M, T, W, Th, or F   2.30–4.30
  3.30–5.30

Lecture Courses

Lecture courses meet 150 minutes per week in either three 50-minute sessions or two 75-minute sessions. Introductory and intermediate foreign language courses generally meet 250 minutes per week in five 50-minute sessions.

Competition for rooms is especially keen at these times:

MWF at 10.30–11.20
MW at 11.35–12.25 or 11.35–12.50

50-minute sessions may meet using any combination of the following days (column on the left) with the following times (column on the right):

MWF   8.20–9.10
MW +1 HTBA 9.25–10.15
MF +1 HTBA 10.30–11.20
WF +1 HTBA 11.35–12.25
TTh +1 HTBA 1.30–2.20
MTWThF 2.30–3.20
  3.30–4.20
  4.30–5.20

*HTBA = hour to be announced.
This typically represents a 50-minute
discussion section.

75-minute sessions may meet on the following days at any of the following times:

MW   9–10.15
MF 11.35–12.50
TTh 1–2.15
WF 2.30–3.45
 

4–5.15

*Lecture courses that meet for two
75-minute sessions may also meet for an
additional 50-minute discussion section.

Discussion Sections

Discussion sections meet 50 minutes per week in one session.

Competition for rooms is especially keen at these times:

T or W at 1.30–2.20
T or W at 2.30–3.20
F at 10.30–11.20

Discussion sections may meet on the following days at any of the following times:

M, T, W, Th, or F   8.20–9.10
  9.25–10.15
  10.30–11.20
  11.35–12.25 (M, W, or F only)
  1.30–2.20
  2.30–3.20
  3.30–4.20
  4–4.50
  4.30–5.20
  5–5.50
  7–7.50 P.M.
  8–8.50 P.M

Laboratories

Laboratories meet 3 or 4 hours per week in one session.

3-hour sessions may meet on the following days at any of the following times:

M, T, W, Th, or F   12–3
  1–4
  1.30–4.30
  2.30–5.30

4-hour sessions may meet on the following days at any of the following times:

M, T, W, Th, or F   12–4
  1–5
  1.30–5.30
  2.30–6.30

Studio Courses

Studio courses meet in 110-minute sessions two or three times per week, in one 230-minute session per week, or in one 230-minute session and one 110-minute session. The studio format is limited to courses in Architecture, Art, Music, and Theater Studies.

110-minute sessions may meet twice a week using any combination of the following day and time patterns:

MW   8.25–10.15
TTh 10.30–12.20
WF 1.30–3.20
  3.30–5.20

110-minute sessions may meet three times a week at any combination of the following day and time patterns:

MWF   10.30–12.20
TThF 1.30–3.20

230-minute sessions may meet on Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, or Friday at one of these times:

8.25–12.20
1.30–5.20

230-minute sessions combined with 110-minute sessions meet at the following times:

M 3.30–7.20 and W 3.30–5.20
W 3.30–7.20 and F 3.30–5.20
M 3:30-5:20 and W 3:30-7:20
T 3:30-5:20 and Th 3:30-7:20

Film Screenings

Evening film screenings should be scheduled to begin or end at 9 P.M. Competition for space is severe, and it is occasionally necessary to schedule two films in an evening. Exceptions are made for films running more than 2.5 hours.